nieuws

Horecazaken in voortbestaan bedreigd door bierfraude

Café

Meer dan dertig horecazaken in het Belgische Blankenburg worden bedreigd in hun voortbestaan. Zij hebben van de fiscus een schikkingsvoorstel van (honderd)duizenden euro’s ontvangen, omdat ze betrokken zouden zijn bij een bierfraudezaak die in 2010 werd ontdekt.

Horecazaken in voortbestaan bedreigd door bierfraude

De Blankenbergse horeca knijpt de billen deze dagen stevig dicht’, zo schrijft Nieuwsblad.be. Volgens de Belgische krant hangt meer dan dertig horecazaken een sluiting boven het hoofd nu ze van de fiscus een – niet malse – schikking voorgesteld hebben gekregen voor hun beoogde aandeel in een bierfraudezaak.

Honderdduizenden euro’s

De schikking dient als rechtzetting voor het aandeel in de bierfraude van drankenhandel Creve Drinks uit Waarschoot, aldus Nieuwsblad. ‘In 2010 kwam aan het licht dat de zaakvoerders, de familie De Wilde, een massale bierfraude pleegden.’

Volgens het artikel leidde de zwarte boekhouding van de familie de fiscus al snel naar honderden betrokken cafés en daarvan kregen enkele ondertussen een voorstel voor een minnelijke schikking. ‘Die loopt vaak in de honderdduizenden euro’s, waardoor heel wat horecazaken hun deuren hoogstwaarschijnlijk moeten sluiten’, aldus het artikel.

Gezin wellicht op straat

Het Nieuwsblad citeert Peter Jansseune, uitbater van brasserie Belair, die beseft dat hij in de fout is gegaan, maar van mening is dat de boetes desondanks ‘buiten alle proporties zijn’. Hij moest in eerste instantie 200.000 euro betalen, maar heeft dat kunnen terugbrengen tot 130.000 euro. Hij staat persoonlijk borg en dat zou kunnen betekenen dat hij en zijn gezin binnenkort op straat staan.

Reageer op dit artikel