nieuws

Professionele alcoholtester in Belgische cafés

Café

Cafés in België gaan de komende maanden meedoen aan een proef met een professionele alcoholtester. Gasten die bang zijn dat ze te veel hebben gedronken, kunnen bij vertrek voor een klein bedrag blazen om te zien of het vermoeden juist is.

Professionele alcoholtester in Belgische cafés

Honderden cafés leggen de komende maanden een professionele alcoholtester op de toog, zo schrijft De Standaard. ‘Daarmee heeft de ondernemer een instrument in huis waarmee hij zijn gasten beter kan sensibiliseren.’

Dronken gasten zijn een bekend gegeven voor veel caféondernemers, die daarvoor ook nog verantwoordelijkheid dragen. Voor 2 euro kunnen gast en ondernemer daarover duidelijkheid krijgen en er vervolgens naar handelen. Niet meer zelf deelnemen aan het verkeer, stoppen met drinken, een water bestellen et cetera.

Gast betaalt klein bedrag om te blazen

Eddy Geelen, directeur van leverancier Samen Instaan Voor Veiligheid (SIVV), vertelt in het artikel in De Standaard dat deelname voor cafés gratis is en dat gasten een klein bedrag betalen om te mogen blazen. Dat laatste is volgens hem gedaan om te voorkomen dat het apparaat gaat worden gebruikt als speelgoed.

Sectororganisatie Horeca Vlaanderen en het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid zijn blij met het initiatief. SIVV zegt zestig cafés per maand te kunnen bedienen. In drie jaar moeten er 2400 alcoholtests worden verdeeld. Deelnemende cafés zijn te herkennen aan een sticker op het raam.

Reageer op dit artikel