nieuws

1 op de 20 biertjes illegaal in Nederland

Café

Een op de tien glazen bier in Nederland wordt verkocht zonder dat daarover accijns wordt betaald. De helft daarvan (1 op de 20) is via een illegaal biertransport het land binnengesmokkeld, zo heeft branchevereniging Nederlandse Brouwers berekend.

1 op de 20 biertjes illegaal in Nederland

‘Mensen rijden bijvoorbeeld met een busje naar een Duitse brouwerij, net over de grens. Daar laden ze de hele laadbak vol met vaten tapbier. Ze betalen zwart en rijden vervolgens naar Nederland terug. Tot in Den Haag en IJmuiden toe wordt dit illegale bier verkocht’, vertelt brouwersdirecteur Cees-Jan Adema.

Hij weet dat de andere helft van de biertjes waarover geen belasting is betaald door consumenten voor persoonlijk gebruik is aangeschaft, bijvoorbeeld in een buitenlandse supermarkt. Dat is volgens de wet toegestaan.

Biercontroles uitvoeren

In april dit jaar heeft de douane, in samenwerking met de branche, speciale ‘biercontroles’ uitgevoerd op de vermeende aanvoerwegen van het illegale gerstennat. In totaal werden 590 vervoermiddelen gecontroleerd en 371 cafés bezocht. Op basis van de bevindingen kunnen 61 bedrijven rekenen op een vervolgcontrole, zo brengen beide partijen nu naar buiten.

Nederlandse Brouwers en staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) spreken daarom af de samenwerking voort te zetten en vaker te gaan controleren. ‘Concurrentievervalsing en belastingontduiking zijn oneerlijk tegenover bonafide ondernemers en alle andere belastingbetalers die gewoon hun bijdrage aan de schatkist leveren. De brouwers en ik zijn dan ook zeer gemotiveerd fraudeurs aan te pakken’, aldus Weekers.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel