nieuws

Maximale boete rookverbod 60 keer opgelegd

Café

De maximale boete voor het overtreden van het rookverbod in de horeca is sinds de invoering in juli 2008 zestig keer opgelegd. Dat meldt een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Maximale boete rookverbod 60 keer opgelegd

De maximale geldboete voor een kroeg, discotheek of restaurant bedraagt 4500 euro. Omdat de NVWA niet kan overgaan tot een sluiting van een horecagelegenheid, kan één bedrijf meermaals de maximale boete krijgen voor het overtreden van het rookverbod.

Bij een eerste overtreding krijgt een horecagelegenheid een boete van 600 euro. Dat bedrag verdubbelt bij iedere volgende overtreding, die door een inspecteur wordt vastgesteld. De op één na hoogste boete, die dus 2400 euro bedraagt, is 172 keer opgelegd.

Woensdag maakte de NVWA al bekend dat dit jaar alleen al 1776 keer is gebleken dat een uitbater het verbod overtrad. In de meeste gevallen kreeg hij een boete.

Sinds november 2010 mag roken weer worden toegestaan in kroegen met een oppervlak kleiner dan 70 vierkante meter en zonder personeel. De kroegbaas moet wel duidelijk aangeven dat er gerookt mag worden.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel