nieuws

Celstraf voor moordaanslag op neef van Sjoerd Kooistra

Café

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft donderdag twee mannen tot acht jaar cel veroordeeld omdat ze hebben geprobeerd een aangetrouwde neef van horecatycoon Sjoerd Kooistra te liquideren.

Celstraf voor moordaanslag op neef van Sjoerd Kooistra

De rechtbank in Groningen sprak de 39-jarige Iwan O. en 23-jarige Khadir H. nog vrij voor de de mislukte moordpoging.

Het gerechtshof vindt echter wel dat bewezen kan worden dat O. een schuld had bij Kooistra’s neef Juan Knoppel. O. gaf daarom H. in 2002 de opdracht Knoppel thuis in Groningen te liquideren. ‘Dat het slachtoffer niet is overleden mag welhaast als een wonder worden beschouwd’, aldus het hof. Knoppel kreeg twee kogels in zijn hoofd.

De achtergrond van de moordpoging is niet helemaal duidelijk. Wel duidelijk is dat Iwan O. geldproblemen had doordat verschillende van zijn hennepplantages in Groningen waren opgerold.

Voor het opzetten van de hennepplantages had hij 15.000 euro bij Knoppel geleend. Dat kon hij niet terugbetalen. Daarop zou O. bedreigende toespelingen richting de kinderen van Knoppel hebben gemaakt. Kooistra heeft daarop 60.000 euro aan O. betaald. Dat is bij een notaris vastgelegd. Waarom Kooistra O. betaalde is niet duidelijk. Kooistra heeft altijd ontkend bij de aanslag betrokken te zijn geweest.

Zie ook:

Kooistra geen getuige liquidatiezaak

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels