'Gevelreclame moet 's nachts uit

'Gevelreclame moet 's nachts uit

Negentig procent van de Nederlanders vindt dat lichtreclame in de nachtelijke uren uit moet. Ook milieuminister Jacqueline Cramer deelt die gedachte. Dit kan betekenen dat cafés, discotheken, cafetaria's en hotels binnenkort na middernacht hun verlichte gevelreclame niet meer mogen laten branden.

In Nederland branden ruim 160.000 gevelreclames en reclamezuilen, daarnaast worden nog eens 6000 kerken en monumenten ’s nachts uitgelicht.

Negen van de tien Nederlanders willen dat die verlichting aan het begin van de nacht wordt uitgezet. Dat stellen de Stichting Natuur en Milieu en de Provinciale Milieufederaties op basis van een onderzoek onder duizend Nederlanders.

De beide organisaties roepen het kabinet en gemeenten op om regels op stellen die reclame- en sierverlichting verbieden tussen 00.00 uur en 06.00 uur. Ruim driekwart van de Nederlanders zou hierachter staan.

Opvallen

Voor cafés, discotheken, cafetaria's, hotels en andere horecabedrijven die ook na middernacht nog nieuwe klanten krijgen, betekent dit dat zij na twaalf uur niet meer zullen opvallen bij potentiële bezoekers door verlichte reclame aan de gevel. Ook hotels zullen hun reclamezuilen langs snelwegen moeten doven.

Cramer vindt ook dat er minder licht moet branden op die uren, maar legt de verantwoordelijkheid bij de gemeentes. Die moeten volgens haar afspraken maken met het bedrijfsleven in hun gemeente om de onnodige nachtverlichting terug te dringen.

Zuinig

Energiebesparing en het tegengaan van overlast door lichtvervuiling zijn de meest genoemde argumenten om tussen middernacht en 6 uur in de morgen lichtreclame en ook sierverlichting van gebouwen te doven.

Nederlanders verwachten volgens de onderzoekers dat bedrijven zuinig omspringen met energie. Bedrijven mogen van hen ‘s nachts geen reclamemasten laten branden. Ook stoort bijna 90 procent van de ondervraagden zich aan kantoren die ‘s nachts hun verlichting laten branden.

Een woordvoerder van Natuur en Milieu stelt dat Nederland met Puerto Rico het meest verlichte land ter wereld is. ‘De belangrijkste redenen zijn de glastuinbouw en de lantaarnpalen. Reclame- en sierverlichting dragen maar een klein deel bij, maar zijn onnodig.’