'Gijzeldrama horecaman geen verrassing

'Gijzeldrama horecaman geen verrassing

Het gijzeldrama in Almelo door café-eigenaar Ahmed O. kwam voor bekenden van de horecaman niet als een verrassing. O. sliep al weken niet meer door een slepend zakelijk conflict met de gemeente. Het was wachten op escalatie.

Dat laten enkele bekenden van O. weten in De Telegraaf. De eigenaar van café De Rechter gijzelde maandagmiddag wethouder Bert Kuiper nadat hij eerst zijn horecabedrijf en auto in de brand had gestoken. Na een urenlange gijzeling gaf hij zich maandagmiddag over.

‘Natuurlijk keur ik af wat Ahmed heeft gedaan, maar ik begrijp het heel goed. De gemeente heeft hem kapot gemaakt’, zegt een van de buren van restaurant De Molen over de daad van O. De Molen is ook in eigendom van O.

Mentaal gebroken

De gemeente Almelo meldt dat het niet weet waarom O. doordraaide en tot gijzeling overging. In tegenstelling tot wat bekenden van O beweren, zegt de 17-jarige zoon van de dader dat de gemeente O. niet mentaal had gebroken. ‘Dit kwam als een absolute verrassing’, aldus de zoon van Ahmed O.

Grand café De Rechter in Almelo, dat maandag is uitgebrand, heeft niet alle benodigde vergunningen voor een horecabedrijf, zo meldt het ANP. De Almelose burgemeester Menno Knip zei maandag in een persverklaring dat het gaat om een gebruiksvergunning die nog ontbreekt. De commissie bezwaarschriften neemt op 25 juni een beslissing over de toekenning daarvan aan het horecabedrijf.

Bibob

Er loopt verder momenteel een onderzoek naar de herkomst van een lening aan De Rechter. Dat blijkt uit een uitspraak in kort geding, die de rechtbank in Almelo maandag publiceerde. Bureau Bibob, dat voor het ministerie van Justitie controleert of ondernemers vergunningen misbruiken voor malafide praktijken, voert het onderzoek uit.

Café De Rechter spande een kort geding aan tegen het verbod op uitoefening van het horecabedrijf dat de gemeente uitvaardigde en tegen de dwangsom van 5000 euro per dag dat toch klanten worden bediend. De kortgedingrechter besliste op maandag in het voordeel van het café; de dwangsom hoeft niet te worden betaald tot zes weken na het besluit van de gemeente over de vergunning.