Heineken start Amstel-brouwerij in Zuid-Afrika

Heineken start Amstel-brouwerij in Zuid-Afrika

Amstel-bier wordt in Zuid-Afrika niet langer gebrouwen door SABMiller. Heineken, de eigenaar van Amstel, gaat een eigen brouwerij in het land neerzetten. Tot dit project is afgerond, zal Heineken het bier importeren uit Europa.

Dat heeft Heineken maandag bekendgemaakt. De bierbrouwer kwam vorig jaar tot de conclusie dat de overeenkomst met het Zuid-Afrikaanse SABMiller moest worden verbroken en begon daartoe een arbitrageprocedure.

Schadelijk voor belangen

Aanleiding daarvoor was de overname door SABMiller van het Colombiaanse Empresarial Bavaria in 2005. Dat gebeurde via een aandelenruil. BevCo, de onderneming die de Zuid-Amerikaanse bierbrouwer controleert, nam daarbij een belang van 15,1 procent in het nieuwe, gefuseerde bedrijf. De zeggenschap binnen SABMiller veranderde daarmee en was schadelijk voor de belangen van Heineken.

Distributie en marketing

De distributie en marketing in Zuid-Afrika voor Amstel-bier is voortaan de verantwoordelijkheid van Brandhouse, waar Heineken een belang in heeft. Amstel wordt in Zuid-Afrika verkocht als een premium bier en heeft een marktaandeel van 8 procent.

Zie ook:

Heineken-bars op vliegvelden