Horeca noemt alcoholmaatregelen 'onzinnig

Horeca noemt alcoholmaatregelen 'onzinnig

De aanbevelingen aan West-Friese gemeenten om het alcoholgebruik onder jongeren terug te dringen zijn 'onzinnig en waanzinnig', vindt voorzitter Frans Baars van de afdeling Noord-Holland van Koninklijk Horeca Nederland (KHN).

De regionale stuurgroep Jeugd en Alcohol adviseerde woensdag West-Friese gemeenten en Schagen om na middernacht geen nieuwe bezoekers meer toe te laten in de lokale horeca. Ook zouden de zaken om twee uur 's nachts moeten sluiten en moeten terrassen om middernacht dicht. Deze maatregelen moeten het alcoholgebruik onder jongeren beperken en de overlast tegengaan.

Volgens Baars worden met de aanbevelingen ‘maatschappelijke, opvoedkundige en handhavingtechnische problemen’ op het bordje van de horecaondernemers gelegd. Hij noemt dat waanzin. ‘Kinderen van twaalf of dertien jaar horen op een bepaald tijdstip in bed te liggen en niet in een café te hangen. En als ze op die leeftijd te veel drinken, dan is dat iets waarop de ouders moeten worden aangesproken.’

Baars benadrukt dat horecaondernemers niet mogen schenken aan jongeren die nog geen zestien jaar zijn. Hij verwijt de gemeenten dat ze hun algemene plaatselijke verordeningen slecht handhaven en de horeca aansprakelijk stellen voor de maatschappelijke problemen die hierdoor ontstaan. Volgens hem beraadt KHN zich op verdere stappen.

Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.