Minder bankroet ondanks rookverbod

Minder bankroet ondanks rookverbod

Het aantal faillissementen in de horeca sinds de invoering van het rookverbod op 1 juli bedraagt 175 horecazaken waarvan 30 cafés. Dat is minder dan vorig jaar. Maar experts waarschuwen dat de klap nog moet komen.

Uit overzicht van horecafaillissementen blijkt dat sinds de invoering van het rookverbod 175 horecabedrijven failliet gingen. Daarbij zitten 30 cafés. De aantallen zetten de dalende trend van vorig jaar door.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) liet eerder weten dat tussen de 1.500 en 3.000 cafés dreigen om te vallen door het rookverbod. Het is niet bekend wel termijn daarbij in acht genomen moet worden.

Sigarettenautomaten

Guus Landheer van Curatoren.nl stelt dat er vooralsnog weinig paniek is in de horeca. ‘De laatste maanden van het jaar zijn traditioneel een goede periode voor de horeca. Waarschijnlijk is het beeld pas in het tweede kwartaal van volgend jaar compleet’, waarschuwt Landheer in het Algemeen Dagblad.

Bierbrouwer Heineken laat desgevraagd in het AD weten dat er een licht daling in de bieromzet is sinds 1 juli. ‘Je kunt geen rechtstreeks verband leggen met het rookverbod. De economische neergang speelt ook mee’, aldus woordvoerder Hans Jouke Koopal.

Supermarkten en tabakzaken hebben volgens het AD geen last van het rookverbod in de horeca. De tabaksomzet is sinds het verbod gelijk gebleven. Exploitanten van sigarettenautomaten daarentegen zagen hun omzet met een kwart afnemen.