TNS-NIPO: 'Valse concurrentie bij uitzondering rookverbod

TNS-NIPO: 'Valse concurrentie bij uitzondering rookverbod

Driekwart van de café-eigenaren vindt dat een rookverbod dat niet voor alle horecagelegenheden geldt, leidt tot oneerlijke concurrentie. Tweederde vreest bovendien voor omzetverlies als in cafés zonder personeel wel gerookt mag worden.

Dit blijkt uit een onderzoek van TNS-NIPO onder 450 café-eigenaren. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van KWF Kankerbestrijding.

Horecaondernemers met personeelsleden staan niet positief tegenover deze uitzonderingspositie van de kleine café's. Uit het onderzoek blijkt dat zij overwegen maatregelen te treffen: 43procent van de middelgrote cafés (met 1 of 2 medewerkers) overweegt om personeel te ontslaan en weer een eenmanskroeg te worden om zo de rookwet te omzeilen. Daarnaast verwacht 40 procent van de café-eigenaren in hun eigen zaak handhavingsproblemen te krijgen.

Minister Klink (VWS) heeft aangekondigd de wet zondanig te willen aanpassen dat een algeheel rookverbod in de horeca weer mogelijk wordt. KWF Kankerbestrijding ondersteunt dit streven van harte. Zij is voorstander van een eenduidig rookverbod in de hele horeca. Het creëren van uitzonderingsposities leidt tot verwarring, handhavingsproblemen en afkalving van het draagvlak voor een rookvrije horeca, aldus KWF.

Minder enthousiast is KWF Kankerbestrijding over het plan van de minister om opnieuw te onderzoeken of het aanbrengen van een ventilatiesysteem de schadelijke effecten van tabaksrook teniet zou kunnen doen.