nieuws

Wodka mag niet altijd wodka zijn

Café

Wodka die niet is gemaakt van graan, aardappelen of suikerbieten, is geen gewone wodka. Als de sterke drank is gemaakt van andere grondstoffen, zoals aardbeien of druiven, moet het etiket dat vermelden.

Wodka mag niet altijd wodka zijn

De meeste ministers van landbouw in de EU bleken dinsdag te voelen voor dit Finse voorstel. De Finse minister Juha Korkeaoja zegt zo consumenten te willen beschermen tegen slechtsmakende wodka.

Het plan lijkt in praktijk echter vooral bedoeld om Russische en Amerikaanse concurrenten te dwarsbomen. Die gebruiken veelal fruit als aardbeien of druiven om de 40 procent alcohol in wodka te maken.

Juridische problemen
De Europese Commissie is het oneens met het wodka-onderscheid. Europees Commissaris Mariann Fischer Boel verwacht juridische problemen met EU-regels en de wereldhandelsorganisatie WTO. Ze wil altijd de grondstof op het etiket melden.

De commissaris bestrijdt ook dat er smaakverschillen zijn tussen wodka van verschillende grondstoffen. Ze nodigde de 25 ministers uit om eens een blinde smaakproef te komen doen.

Grote wodkafabrieken
Het onderscheid tussen gewone wodka en andere wodka was voorgesteld door Finland, met grote steun van Zweden, de Baltische republieken, Duitsland en Polen. Deze landen hebben grote wodkafabrieken, zoals het Zweedse staatsbedrijf Absolut.

Nederland steunt het plan volledig, zei minister Cees Veerman. ‘Voor die landen is de wodkaproductie erg belangrijk’, motiveerde hij. Hij verwees naar jenever, dat belangrijk is voor Nederland. De minister bestrijdt dat alle wodka hetzelfde smaakt: hij zegt vooral Poolse wodka goed te herkennen.

Ingrediënten vermelden
Tegenstand tegen het wodka-onderscheid kwam er van een groep landen, waaronder Groot-Brittannië, Frankrijk en Italië. ‘Om twee categorieën wodka te hanteren is lastig uitvoerbaar’, liet de Britse staatssecretaris Ben Bradshaw weten.

De EU-landen en het Europees Parlement moeten nog stemmen over het voorstel. Het Europees Parlement voelt meer voor het standpunt van EU-commissaris Fischer Boel. Dat leidt ertoe dat op alle flessen wodka de ingrediënten worden vermeld.

Zie ook:
Rus drinkt veertien liter pure alcohol per jaar

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels