Meerderheid Nederlanders wil volledig rookvrije horeca

Meerderheid Nederlanders wil volledig rookvrije horeca

Een meerderheid van de Nederlanders (56 procent) vindt het een goed idee als er weer een volledig rookverbod - dus zonder uitzondering voor de kleine cafés - in de horeca wordt ingevoerd. Dat blijkt uit onderzoek.

61 Procent vindt bovendien dat de controle op het naleven van het rookverbod verscherpt moet worden. Dit blijkt uit een onderzoek van TNS NIPO in opdracht van KWF Kankerbestrijding.

De steun bij een meerderheid van de bevolking voor een rookvrije horeca staat in schril contrast met de dagelijke praktijk in de kroegen, stelt KWF Kankerbestrijding. Minister Schippers maakte onlangs bekend dat in de helft van de cafés waar dit verboden is, toch gerookt wordt.

In een reactie noemde minister Schippers de handhaving van het rookverbod 'onvoldoende'. Zij is van mening dat er aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn om de naleving verder te verhogen.

'Gelet op de demissionaire status van het kabinet, laat ik het aan een volgend kabinet over om hier een besluit over te nemen', aldus de minister in haar brief op 18 juni over de handhaving van het rookverbod.

KWF Kankerbestrijding pleit voor een volledig rookverbod, omdat een uitzondering voor een speciale categorie als de kleine horeca verwarrend werkt en moeilijk te handhaven is. De recente handhavingscijfers ondersteunen deze visie. Daarom roept KWF Kankerbestrijding, samen met de Alliantie Nederland Rookvrij!, de politieke partijen op in hun verkiezingsprogramma's op te nemen dat de horeca, zonder uitzondering, weer volledig rookvrij moet worden.