Nationaal Bieronderzoek: alcoholvrij in opkomst

Nationaal Bieronderzoek: alcoholvrij in opkomst

Ruim één op de drie bierdrinkende Nederlanders drinkt wel eens alcoholvrij bier. In 2011 was dit nog ruim een kwart. Dat blijkt uit het Nationaal Bieronderzoek, dat Nederlandse Brouwers heeft laten uitvoeren onder meer dan vijfhonderd bierdrinkende Nederlanders.

Het alcoholvrije segment zit in de lift. In het onderzoek van 2012 geeft 36 procent van de bierdrinkers aan wel eens alcoholvrij bier te drinken tegenover 28 procent een jaar eerder. De belangrijkste motieven voor deze keuze zijn dat men soms even geen alcohol wil drinken (46%) of dat men geen alcohol mag drinken (42%). Voor 19 procent van de ondervraagden geldt dat hij of zij alcolvrij bier ook echt lekker vindt.

Vrouwen kiezen vaker voor alcoholvrij bier dan mannen, respectievelijk 44 en 30 procent. Zij kiezen ook vaker voor deze variant omdat ze het lekker(der) vinden.

Afname speciaalbier groeit

De totale bierconsumptie in Nederland is in 2011 met 23,6 miljoen hectoliter nagenoeg stabiel gebleven. Het verbruik in liters per hoofd van de bevolking is 71,7. Ook de top 5 van favoriete bieren is constant. Pils, gevolgd door witbier, overig speciaal bier, bockbier en rosébier. Bij vrouwen eindigt rosébier op plaats 3 (achter pils en witbier). Het segment speciaalbier groeide met 6,3 procent naar 308.270 hectoliter.

Iets meer dan de helft (51%) van de bierdrinkers heeft altijd bier koud liggen. Dat de minimale koeltijd van bier één tot anderhalf uur is, is bij 13 procent bekend.

Biersommelier gewenst

Ongeveer drie vijfde (59%) van de bierdrinkers zou op aanraden van een biersommelier bier bestellen bij het eten. Een derde geeft aan uit zichzelf bieradvies te vragen in een restaurant. Het café is de meest interessante plek om een bierkaart te bekijken.

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker bij de keuze van bier. Ruim een kwart (28%) let bij de aankoop van bier op het merk (is het duurzaam), gevolgd door de plek waar het wordt gebrouwen (28%) en het verpakkingsmateriaal (27%).

Bron: APS/ANP