Volendammers mogen burgervader niet beledigen

Volendammers mogen burgervader niet beledigen

Drie inwoners van Volendam mogen publiekelijk geen beledigende of smadelijke opmerkingen meer maken over burgemeester Willem van Beek en twee topambtenaren van de gemeente Edam-Volendam in verband met de nieuwjaarsbrand in 2001. Dat heeft de rechter in Haarlem donderdag in kort geding bepaald.

De drie Volendammers richtten in 2010 een stichting op die eerherstel wil voor brandpreventiemedewerker Cees Bont. Die kreeg in 2001 door toenmalig burgemeester Frank IJsselmuiden op de nationale tv min of meer de schuld in de schoenen geschoven van de brand in café De Hemel, waarbij 14 jongeren omkwamen en ongeveer 180 gewond raakten.

De gemeente Edam-Volendam eiste in het geding dat de stichting direct stopt met het debat over het eerherstel van Bont. Volgens de gemeente is de man voldoende gerehabiliteerd. De gemeente heeft kortgeleden nog eens bevestigd dat Bont niets te verwijten valt.

De rechter vindt echter dat het debat gevoerd moet kunnen worden. Persoonlijke aanvallen op burgemeester Van Beek of enkele betrokken topambtenaren vallen daar niet onder, vindt de rechter. Als de drie zich daar niet aan houden, lopen ze het risico op een boete van 500 euro per overtreding.

Bron: ANP