De beste bitterbal van Amsterdam is een kalfbitterbal afkomstig van de hoofdstedelijke patisserie Holtkamp en wordt geserveerd bij café Luxembourg, zo schrijft het Parool. De conclusie van de testers, die onder leiding stonden van foodtrendwatcher Vincent van Dijk: ‘Deze kwaliteitsbal is zeer subtiel en heeft een flinterdun krokant jasje door een fijne paneerlaag.’
Het interieur bestaat uit romige ragout, is rijk gevuld met kalfsvlees en heeft een goede balans tussen de overige ingrediënten. Luxembourg serveert deze respectvol zonder pretenties, zo luidt het juryoordeel in het artikel.
Slechtste bitterbal niet gecommuniceerd
Waar in Amsterdam de slechtste bitterbal wordt geserveerd, wordt niet bekendgemaakt. Van Dijk daarover in het Parool. ‘Die gaan we niet communiceren in verband met vervelende ervaringen in het verleden.’
De foodtrendwatcher vertelt een aantal keer zeer serieus te zijn beledigd naar aanleiding van de satétest. ‘En dat zijn die ballen mij zeker niet waard’, zo laat hij in het artikel weten.
Alleen proeven, niet ontleden
Vincent van Dijk van creatief bureau HBMEO en ‘een klein en onafhankelijk team’ aten voor de test vijf maanden lang anoniem en onaangekondigd bitterballen bij meer dan 140 cafés, hotels en restaurants in Amsterdam. De test beperkte zich tot visuele inspectie en proeven, de ballen werden niet ontleed.