Meer fooi voor serveersters in het rood

Meer fooi voor serveersters in het rood

Serveersters in het rood krijgen tot 20 procent meer fooi van mannelijke gasten. Voor vrouwen heeft de kleur van de kleding daarop geen invloed. Mannen geven hogere fooien dan vrouwen.

De resultaten zijn afkomstig uit een onderzoek door het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Hospitality and Tourism Research, zo meldt de Telegraaf. Onderzoekers bekeken fooien van 272 restaurantbezoekers en lieten elf serveersters zes weken lang hetzelfde T-shirt aantrekken, maar wel steeds in een andere kleur.

Mannen gaven 14 tot 26 procent hogere fooien aan serveersters in het rood. Vrouwelijke gasten gaven evenveel aan serveersters in verschillende kleuren shirts.

Seksuele aantrekkingskracht

Dat serveersters die in het rood zijn gekleed hogere fooien krijgen, lijkt volgens de onderzoekers Nicolas Guéguen en Céline Jacobs verband te hebben met seksuele aantrekkingskracht.

Ze baseren zich daarbij op eerder onderzoek van de universiteit van Rochester. Daaruit blijkt namelijk dat mannen zich sneller aangetrokken voelen tot vrouwen in het rood. In datzelfde onderzoek geven mannen ook aan meer te geld te besteden tijdens een date als de vrouw die ze op de foto te zien krijgen in het rood gekleed is.

Zonnetje op de bon

Restaurantbezoekers schijnen sowieso gemakkelijk te verleiden te zijn tot hogere fooien. Cornell University publiceerde een rapport waaruit bleek dat obers die gasten mooi weer voorspellen, ‘dank u wel’ op de rekening schrijven, snoepjes geven of een zonnetje op de bon tekenen, tot tientallen procenten extra fooi verwachten.