Jaarlijks 12.000 gewonden in de horeca

Jaarlijks 12.000 gewonden in de horeca

In de horeca lopen jaarlijks 12.000 werknemers verwondingen op. Dat blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsongevallen van VeiligheidNL.

In de periode van 2006 tot 2010 werden per jaar ongeveer 5000 horecamedewerkers behandeld op een spoedeisende hulpafdeling van een ziekenhuis. De meeste letsels ontstaan door ongelukken met snijden. Ook zijn er vaak val- en glijpartijen en lopen mensen brandwonden op. Verwondingen ontstaan ook door geweld op het werk.

In samenwerking met het bedrijfschap Horeca & Catering, Koninklijke Horeca Nederland, FNV Horeca, CNV Vakmensen en de Unie heeft VeiligheidNL (dat voorheen Consument en Veiligheid heette) een preventiecampagne ontwikkeld.

In de campagne ‘Aan de slag met Sjaak’ wordt aan werkgevers en werknemers gevraagd veilig werken meer serieus te nemen. Er is gekozen voor de naam Sjaak, omdat van iemand die iets ernstigs overkomt ook wel wordt gezegd dat hij ‘De Sjaak’ is.

Bron: ANP