nieuws

Café: gasten betalen voor tijd, drank gratis

Café

Een bijzonder verdienmodel in het Russische café Tsiferblat. Ondernemer Ivan Mitin (28) laat zijn gasten niet betalen voor een consumptie, maar voor de tijd die ze doorbrengen in zijn horecabedrijf in Moskou. Hij beschouwt zijn zaak als een sociaal netwerk in het echte leven.

Café: gasten betalen voor tijd, drank gratis

Cafébezoekers betalen bij het Russische café Tsiferblat in Moskou alleen voor de tijd, de rest is gratis, zo schrijft Z24.nl op basis van een publicatie op de website NPR.org. Het eerste uur betaalt de gast 2 roebel per minuut (ongeveer 3 euro per uur), daarna daalt de prijs naar 1 roebel per minuut. Na vijf uur is het verblijf gratis.

Gratis drank

Wie de horecagelegenheid binnenstapt, krijgt een wekker mee naar zijn tafel. Deze geeft symbolisch weer dat de tijdmeter loopt. De medewerker noteert het tijdstip waarop de gast plaatsneemt. Eigenaar Ivan Mitin serveert koffie, thee en koekjes, en die zijn gratis.

Het publiek bestaat uit studenten die langere tijd in het café verblijven en zakenmensen die er afspreken voor besprekingen. Omdat gasten hun eigen consumpties mogen meenemen en de zaak beschikt over gescheiden ruimtes, is het ook een populaire plek voor feestjes en partijen.

Social media

De Russische ondernemer wil met zijn café een tegengeluid laten horen in een tijd waarin sociale media in opkomst zijn. ‘Een sociaal netwerk in het echte leven.’ In Rusland zijn inmiddels zeven vestigingen van Tsiferblat.

Reageer op dit artikel