nieuws

Helft horeca in Vlaanderen verdwijnt

Café

De helft van het aantal cafés en restaurants in Belgisch Vlaanderen verdwijnt in een paar jaar tijd. Die harde conclusie trekt de Belgische econoom Ghislain Houben na het bestuderen en analyseren van jaarrekeningen van horecazaken.

Helft horeca in Vlaanderen verdwijnt

Vlaanderen telt bijna 34.000 horecazaken. Daarvan gaat de helft verdwijnen, voorspelt Houben. ‘Ik schat dat de helft van de horeca zal verdwijnen na faillissement, maar ook doordat de zaakvoerder het niet meer ziet zitten en de zaak vrijwillig sluit. In vergelijking met het buitenland heeft ons land te veel cafés en restaurants’, aldus Houben in DeMorgen.be.

Houben vergeleek de jaarrekeningen uit 2008 en 2011 van vijftien horecazaken. Hij constateerde daarbij dat te veel horecazaken met een negatief eigen vermogen kampen en daardoor verlies draaien en financieel kwetsbaar zijn.

Houben: ‘De meeste onderzochte horecazaken hebben bovendien een te klein startkapitaal. Ze hebben te weinig financiële reserves bij een dalende rendabiliteit’.

Volgens Houben is de horecasector in Vlaanderen structureel onrendabel. De betere restaurants, en daarmee ook de duurdere zaken, doen het volgens Houben echter juist goed en presteren financieel het best. Onder andere de Belgische toprestaurants Hof van Cleve van Peter Goossens en De Karmeliet van Geert van Hecke werden meegenomen in het mini-onderzoek.

Reageer op dit artikel