nieuws

Tweede Kamer: algeheel rookverbod terug

Café

Er lijkt in de Tweede Kamer een nipte meerderheid te zijn voor een algeheel rookverbod in de horeca. Nu zijn de kleine eenmanszaken uitgezonderd van het verbod, maar komend voorjaar staat het onderwerp opnieuw op de politieke agenda.

Tweede Kamer: algeheel rookverbod terug

Het rookbeleid in de horeca komt opnieuw op de politieke agenda op initiatief van de ChristenUnie. Kamerlid Carla Dik gaf eerder al aan dat zij wil dat het rookverbod in de horeca aan de orde komt. Volgens haar werkt de uitzonderingspositie voor eenmanszaken niet.

‘Je ziet dat dit, een klein beetje verbod, niet werkt’, aldus Dik. ‘In de ene na de andere zaak wordt weer gerookt en gemeenten hebben geen mensen om goed te controleren. Het is tijd voor een totaalpakket: of je staat roken toe in de horeca of je verbiedt het in de hele horeca.’

Meerderheid

Omdat het CDA zich nu aansluit bij de voorstanders van een algeheel rookverbod (SP, ChristenUnie, D66 en PvdA), tekent zich een meerderheid af in de Tweede Kamer.

In het eerste kabinet-Rutte van VVD-CDA stemde de partij er nog mee in dat er voor de kleinste kroegjes een uitzondering werd gemaakt. ‘Dat was een compromis. Een algeheel verbod is beter’, aldus Kamerlid Hanke Bruins Slot.

Gezondheid

PvdA-Kamerlid Myrthe Hilkens zit op dezelfde lijn. ‘Wij willen een totaalverbod op roken in de horeca. De handhaving is nu niet goed en in het belang van de volksgezondheid is een totaalverbod ook beter. Uiteindelijk schaadt roken iemands gezondheid.’

VVD

VVD-Kamerlid Arno Rutte wil het houden zoals het is. Hij geeft aan dat het rookverbod is bedoeld om werknemers in de horeca te beschermen. Hij vindt het echter te ver gaan om de eigenaar van een eenmanszaak waar verder geen personeel werkt op deze manier te beschermen.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel