nieuws

Tweede Kamer bemoeit zich met biermarkt

Café

De Tweede Kamer gaat zich bemoeien met situatie op de Nederlandse biermarkt. De oppositiepartijen D66, CDA, PVV en SP eisen dat minister Kamp van Economische Zaken snel een einde maakt aan de misstanden, zo schrijft het AD.

Tweede Kamer bemoeit zich met biermarkt

Aanleiding voor de bemoeienis van de oppositiepartijen D66, CDA, PVV en SP is een nieuw rapport van SEO. Dat onderzoeksinstituut constateerde recent dat de consument te veel betaalt voor een biertje, omdat brouwers cafés dwingen in ruil voor financiering veel duurder bier af te nemen.

Het AD citeert D66-Kamerlid Kees Verhoeven, initiatiefnemer van het voorstel. Hij stelt dat het ‘afgelopen moet zijn met deze koppelverkoop’. Verhoeven zegt daarover: ‘Als klant moet je in het café uit meer biertjes kunnen kiezen, terwijl kroegbazen meer soorten horen te kunnen schenken.’

Toezichthouder NMa

De vier politieke partijen roepen minister Kamp van Economische Zaken op om snel maatregelen te nemen. Hoewel het volgens hen aan de minister is om te bepalen welke maatregelen nodig zijn, suggereren zij een gesprek met toezichthouder NMa.

Koninklijke Horeca Nederland riep na de presentatie van een tweede bieronderzoek ook al dat deze ‘waakhond’ in actie moet komen.

In 2002 oordeelde de toezichthouder dat de koppelverkoop door Heineken geoorloofd was, met name nu caféondernemers hun contracten op korte termijn kunnen opzeggen, aldus het AD. Verhoeven vraagt zich in het artikel af of de NMa daar inmiddels niet anders over denkt.

Reageer op dit artikel