nieuws

CAN: ‘Sluit kroegen bij overtreding rookverbod

Café

Het Openbaar Ministerie (OM) zou kroegen voor twee weken moeten kunnen sluiten als zij het rookverbod overtreden. Het kabinet zou het OM die mogelijkheid moeten geven. Dat zegt Clean Air Nederland (CAN).

CAN: ‘Sluit kroegen bij overtreding rookverbod

De stichting laat weten blij te zijn er wat het kabinet betreft weer een algeheel rookverbod in de horeca komt, maar dat de handhaving van het rookverbod minstens zo belangrijk is.

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) liet in reactie op een motie van de ChristenUnie weten dat wat het kabinet betreft de uitzondering op de rookwet voor kroegen kleiner dan 70 vierkante meter en zonder personeel zal verdwijnen.

Juist die uitzondering was CAN een doorn in het oog, omdat ook andere kroegen daardoor roken weer toe ging staan. Die zijn volgens de woordvoerder niet onder de indruk van ‘symbolische boetes’, maar wel van een tijdelijke sluiting.

Volgens Clean Air Nederland zal een combinatie van een strikte handhaving en een rookverbod voor alle horeca meer duidelijkheid scheppen voor ondernemers en klanten. De staatssecretaris stelt in een brief aan de Tweede Kamer dat ook het werk van de controleurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ‘eenvoudiger uitvoerbaar’ wordt bij een rookverbod voor alle horeca.

Van Rijn schrijft in de brief aan de Tweede Kamer dat hij gaat kijken hoe een 100 procent rookvrije horeca wettelijk geregeld kan worden. Dat kan volgens een woordvoerder van het ministerie even duren. ‘Daarnaast heeft uitvoering van deze motie consequenties voor de handhaving’, aldus de staatssecretaris. Hij vreest dat de NVWA extra inzet nodig heeft. Volgens Clean Air Nederland is dat niet nodig als het OM kroegen tijdelijk kan sluiten.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel