nieuws

Horeca blijft melkkoe voor gemeenten

Café

De horeca blijft een melkkoe voor gemeenten. 93 procent van de gemeenten heeft de tarieven voor vergunningen verhoogd. Sinds 2008 is een Drank- en Horecawet vergunning bijna 30 procent duurder geworden.

Horeca blijft melkkoe voor gemeenten

De gemiddelde leges voor een vergunning voor de Drank- en Horecawet zijn €286 in 2012, 7,5 procent meer dan een jaar eerder. Goedkoopst is de Friesche gemeente Het Bildt met €28, het duurst is de gemeente Oost Gelre in de Achterhoek die €1763 in rekening brengt.

Een exploitatievergunning voor een horecabedrijf is het goedkoopst in Tholen met €8. In Zaandstad kost exact dezelfde vergunning €1424. Ver boven het gemiddelde tarief van €220 (+ 5,8 procent ten opzichte van 2011).

Terrasvergunning

De Nederlandse gemeentes rekenen gemiddeld €115 (+ 6,5 procent ten opzichte van 2012) voor een terrasvergunning. Horeca in Harlingen is met €8 het goedkoopst uit, in Rijnwoude lachen ze om dat bedrag. Daar betaalt een horecaondernemer €1981!

Het totaalpakket van deze drie vergunningen is met 6,2 procent gestegen tot een gemiddelde van €449. Precariobelasting op een horecaterras kost gemiddeld 2,2 procent meer dan in 2011 en komt op €1708 per jaar voor een terras van 50 vierkante meter.

Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van KHN. Leges zijn opgevraagd voor een vestiging van een cafebedrijf met een bruikbaar vloeroppervlak van 150 vierkante meter op de beste locatie van de gemeente met daarbij een terras van 50 vierkante meter op gemeentegrond. ‘De overheid wil de lastendruk voor ondernemers verlagen en toch blijkt het mogelijk dat de kosten weer meer stijgen dan de inflatie. Dat is zeker in deze tijden onverantwoord,’ aldus Lodewijk van der Grinten van KHN.

Precario

De duurste gemeente op gebied van precariobelasting is Maastricht met €6750. Amsterdam volgt op een tweede plek met €4538 voor een terras van 50 vierkante meter. Haarlem staat op drie in de ranglijst met duurste gemeenten en berekent €4264. De top tien met goedkoopste gemeentes wat betreft precario wordt aangevoerd door Gaasterlan-Sleat met €133. Cranendonck volgt met €223 en Waterland sluit de top drie met €253.

Brandbrief

KHN heeft een brandbrief gestuurd aan minister Kamp (Economische Zaken) waarin de belangenvereniging vraagt om een eind te maken aan de wildgroei in leges. ‘Met zulke enorme verschillen is het totaal onduidelijk waar gemeentes dit geld voor gebruiken. Je kunt een hardwerkende ondernemer niet uitleggen waarom hij in gemeente A vijftig keer zo veel kwijt is aan vergunningen als in gemeente B’, aldus van der Grinten.

Klik op onderstaande link om het gehele onderzoek van KHN en het Bedrijfschap te bekijken.

Reageer op dit artikel