nieuws

Kans op boete voor roken nihil

Café

Bij één op de twintig horecabedrijven is in 2012 gecontroleerd of er gerookt werd. ‘De pakkans is voor kroegeigenaren zo klein, dat ze rustig weer de asbakken op tafel zetten,’ zegt een voormalig inspecteur van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit, NVWA.

Kans op boete voor roken nihil

Slechts vijf procent van de horecabedrijven heeft vorig jaar een controleur over de vloer gehad van de NVWA die gericht controleerde of het rookverbod werd nageleefd. Veel kroegen vinden die pakkans dusdanig klein dat de asbak al lang weer op tafel staat. Dit wordt bevestigd door een voormalig inspecteur van de controledienst NVWA. ‘Door het gebrek aan capaciteit komt er in een plattelandskroeg in Friesland of de Achterhoek nooit een inspecteur. De pakkans is zo klein dat ze rustig weer de asbakken op tafel zetten.’

De NVWA heeft 140 horeca-inspecteurs in dienst die samen 60.000 locaties moeten controleren op onder andere brandveiligheid, hygiëne en het roken. In 2012 zijn 3.000 gerichte rookinspecties uitgevoerd en 13.000 andere inspecties. ‘Bij een deel van deze controles kijken de inspecteurs wel of er asbakken op tafel staan,’ zegt de NVWA in De Telegraaf. Deze krant vroeg de cijfers over het aantal rookcontroles op bij de keuringsdienst.

Raoul Meester, advocaat voor de horeca, meent dat de inspecteurs zich voornamelijk laten zien op grote uitgangspleinen in de steden waardoor steeds dezelfde bedrijven de dupe zijn. De NVWA bevestigt voornamelijk te controleren op ‘risicolocaties’ zoals de grote uitgaanspleinen. ‘De handhaving en boetes zijn te willekeurig. Zo hebben wetten en regels geen zin,’ reageert KHN.

In 2008, het jaar dat het rookverbod werd ingevoerd, maakte de VWA extra personeel vrij en stuurde 200 mensen op pad om specifiek op het rookverbod te controleren. Twee jaar later schatte Bureau Intraval al dat 41 procent van de kroegbazen het rookverbod negeerde.

Misset Horeca is op de homepage een poll gestart over het rookbeleid. Geef ook uw stem over dit onderwerp.

Reageer op dit artikel