nieuws

KHN ontstemd over rookverbod

Café

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zegt ontstemd te zijn over de uitspraak van de Tweede Kamer dat het rookverbod voor de hele horeca moet gelden. De belangenorganisatie verwijt de politiek ‘inconsistent, niet doordacht en onzorgvuldig beleid’, nadat sinds 2010 in kleine kroegen zonder personeel weer mocht worden gerookt.

KHN ontstemd over rookverbod

‘Het net aangetreden kabinet-Rutte versoepelde destijds de regels voor cafés die niet groter zijn dan 70 vierkante meter en waar de eigenaar geen personeel in dienst heeft. Nu wordt deze uitzondering waarschijnlijk weer teruggedraaid’, aldus woordvoerder Joris Prinsen van KHN.

Prinsen vervolgt: ‘Ondernemers in de horeca moeten kunnen vertrouwen op een voorspelbare en betrouwbare overheid. Hun investeringen en bedrijfsvoering behoren niet onderhevig te zijn aan politieke willekeur.’

Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat er in de hele horeca niet meer mag worden gerookt. PvdA, CDA, D66, GroenLinks, SGP en de Partij voor de Dieren schaarden zich dinsdag achter het voorstel van de ChristenUnie. VVD, SP, PVV en 50Plus zijn tegen. Zij vinden dat de eigenaren van kleine kroegjes zelf wel kunnen beslissen of er mag worden gerookt, aangezien er in deze eenmanszaakjes geen personeel beschermd hoeft te worden tegen de gevolgen van meeroken.

Het vorige kabinet van VVD en CDA – met gedoogsteun van de PVV – zonderde de kleine cafés uit van het rookverbod, ook al omdat die geen aparte rookruimte kunnen inrichten. Het CDA is inmiddels voor een algeheel verbod, net als de PvdA, de huidige coalitiegenoot van de VVD.

Kamerlid Carla Dik-Faber (ChristenUnie) is tevreden met deze duidelijke uitspraak van de Kamer waarmee volgens haar wordt teruggekeerd naar de oorspronkelijke bedoeling van de wet, namelijk een 100 procent rookvrije horeca. Ze wil snel weten wat het kabinet gaat doen.

Reageer op dit artikel