nieuws

Online videocursus voor wijnkennis

Café

De basiskennis over wijn leren via e-learning. Dat kan met een nieuwe videocursus die vanaf september te volgen is via internet. De wijncursus komt beschikbaar in elf talen en is mede opgezet door Jeroen Bronkhorst van Wijnstudio, de presentatie doet Chantal Smeets, een Nederlandse wijnmaker die een chateau heeft in Bordeaux.

Online videocursus voor wijnkennis

Initiatiefnemer van de nieuwe videocursus over wijn is Michael Wong, een Nederlander met Chinese roots. ‘Wijn is in China booming. De wijnconsumptie stijgt, er is veel interesse en voldoende rijkdom om wijn te kopen. Alleen, er is geen kennis,’ verklaart hij zijn idee voor de online wijncursus.

In Jeroen Bronkhorst, voormalig eigenaar van Eetcafé De Klap en nu wijnopleider bij zijn eigen Wijnstudio, vond Wong een partner die de cursus inhoudelijk kon opzetten. ‘Jeroen heeft het script geschreven dat echt begint met de basiskennis. Chantal Smeets presenteert de cursus die uit 24 modules van 15 minuten bestaat, in totaal zes uur.’

Volgens Wong bestaat een dergelijke wijncursus nog niet. ‘Je kunt wel online leren over wijn, maar niet via videobeelden. Alleen door te lezen. En dat wilden we juist niet.’

Wong: ‘De cursus is heel breed. Alle aspecten van wijn komen aan bod. Rode draad is wijnland Frankrijk en dan met name Bordeaux. De cursus is ook opgenomen in Frankrijk op het chateau van Smeets, een Nederlandse wijnmaakster die bezig is met de opleiding Master of Wine van WSET.’ Zij heeft volgens Wong voldoende status om de wijncursus ook in China aan te laten slaan. ‘Chinezen zijn dol op mensen met status. Smeets heeft die. Ze is een gediplomeerde wijnmaker die zelf werkt in Bordeaux,’ voor Chinezen The Place to Be.’

De videocursus is beschikbaar via Xpertwinetraining.com. De cursus kost 99 euro en is na betaling direct online te bekijken. Betalen kan via iDeal en CreditCard. De video’s zijn Engels gesproken en worden vertaald in het Nederlands, Chinees, Portugees, Russisch, Hindi, Spaans, Japans, Italiaans, Frans en het Arabisch. ‘Deze talen dekken negentig procent van de wereldbevolking, dus we mogen zeggen dat de cursus bijna voor iedereen toegankelijk is.’ De cursus wordt niet afgesloten met een examen. ‘Dat kan niet, we zijn geen geaccrediteerd instituut, wel sluiten we de modules af met praktische opdrachten.’

Reageer op dit artikel