nieuws

Streng rookverbod voor Rusland

Café

In de Russische horeca mag na 1 juni niet meer worden gerookt. Roken mocht tot nu toe overal in Rusland en maar liefst 44 miljoen Russen roken.

Streng rookverbod voor Rusland

Naast het rookverbod voor de horeca mogen de Russen ook niet meer roken in scholen en andere educatieve instellingen, openbare ruimtes en op werkplekken. Een rookvrije zone van 15 meter om trein- en metrostations treedt in 2014 in werking.

De nieuwe wet, in Rusland de antitabakswet genoemd, bepaalt ook dat er niet mag worden gerookt in overheidsgebouwen. Personen die de wet overtreden, krijgen een boete van 5000 roebel (ongeveer €125), instellingen moeten 150.000 roebel betalen.

Het Russische rookverbod heeft al een akkoord van zowel de tweede als de eerste kamer van Rusland. Alleen president Vladimir Poetin moet zijn handtekening nog onder de wet zetten.

Er mag van ook geen reclame meer worden gemaakt voor alles wat met tabak te maken heeft, tenzij het een artistieke achterliggende gedachte heeft. De minimumprijs van sigaretten gaat omhoog, evenals de belasting. Sigarettenfabrikanten mogen geen publieke evenementen sponsoren en al hun correspondentie met de overheid wordt gepubliceerd, om een lobby te voorkomen.

Reageer op dit artikel