nieuws

Weerstand tegen huwelijk Budweiser en Corona

Café

Amerikaanse autoriteiten hebben een rechtszaak aangespannen om de volledige overname van de Mexicaanse bierbrouwer Grupo Modelo door branchegenoot Anheuser Busch-InBev (AB InBev) te voorkomen. Die overname zou slecht zijn voor de concurrentie en zorgen voor hogere bierprijzen op de Amerikaanse markt.

Weerstand tegen huwelijk Budweiser en Corona

AB InBev, het moederbedrijf van onder andere de merken Budweiser en Stella Artois, maakte eind juni vorig jaar bekend zo’n twintig miljard dollar (circa 15 miljard euro) over te hebben voor de 50 procent van de aandelen Grupo Modelo, die het nog niet bezit.

Door de overname zou het Belgisch-Braziliaanse concern onder meer eigenaar worden van Corona, één van de bestverkopende biermerken in de Verenigde Staten (VS).

AB InBev

Met de rechtszaak wil het Amerikaanse ministerie van Justitie voorkomen dat de concurrentie tussen de bieren van Grupo Modelo en AB InBev in de VS verdwijnt.

‘Als AB InBev de volledige controle over Grupo Modelo krijgt, dan kan het de bierprijzen voor Amerikaanse consumenten verhogen’, stelde het ministerie in een verklaring. Budweiser is het meest populaire binnenlandse bier in de VS, Corona staat op nummer 1 bij de buitenlandse merken.

Rechtszaak

AB InBev gaf in een verklaring aan dat de actie van het ministerie in strijd is met de wet. Het bedrijf stelt zich met hand en tand te gaan verdedigen in de rechtbank.

Het nieuws viel donderdag 31 januari buitengewoon slecht op de aandelenbeurzen. In Brussel verloor het aandeel AB InBev bijna 8 procent. Grupo Modelo leverde in Mexico-Stad 7 procent in.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel