nieuws

Kachel en Victoria van rookboetes verlost

Café

De kleine kroegjes zonder personeel Victoria uit Breda en De Kachel uit Groningen hoeven de boetes die zij kregen omdat ze zich niet aan het rookverbod hielden, niet te betalen. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem dinsdag beslist.

Kachel en Victoria van rookboetes verlost

De kroegbazen werden vervolgd omdat zij in november 2008 gasten lieten roken, terwijl toen discussie bestond of het rookverbod voor werkplekken ook gold voor kleine zelfstandige kroegbazen zonder personeel. Inmiddels heeft nieuwe wetgeving de eerder opgelegde boetes achterhaald.

Toen rechtbanken in Breda en Groningen de vergelijkbare zaken in 2009 verschillend beoordeelden, gingen beiden in hoger beroep en werden hun zaken een proefproces. De gerechtshoven in Leeuwarden en Den Bosch spraken beide cafébazen toen vrij, waarna het Openbaar Ministerie naar de Hoge Raad stapte.

De Hoge Raad vond dat bescherming tegen rook ook voor de kleine kroegbaas zelf is bedoeld en gaf het gerechtshof in Arnhem opdracht nog eens naar de zaken te kijken. Dat hof vond in juni 2010 dat het rookverbod ook voor deze kroegbazen gold en legde boetes van €1200 op.

Bron:ANP

Reageer op dit artikel