nieuws

Onderzoek naar kartelvorming op Duitse biermarkt

Café

In Duitsland zijn de kartelautoriteiten een onderzoek gestart naar mogelijke illegale prijsafspraken door een aantal grote Duitse brouwers. De Telegraaf schrijft dat Warsteiner en Krombacher hebben laten weten dat ze onderdeel zijn van het onderzoek.

Onderzoek naar kartelvorming op Duitse biermarkt

De Duitse kartelautoriteiten zijn een onderzoek begonnen naar mogelijke illegale prijsafspraken door een aantal grote Duitse bierbrouwers, zo schrijft De Telegraaf op de website. Volgens het artikel hebben de brouwers Warsteiner en Krombacher vrijdag 22 maart laten weten dat ze onderdeel zijn van het onderzoek.

Warsteiner en Krombacher

De Telegraaf baseert zich op een publicatie in het Duitse blad Focus. Dat medium schrijft dat het gaat om ongeveer twaalf brouwers van 24 premiummerken met een gezamenlijk aandeel op de Duitse biermarkt van 50 procent.

Focus spreekt van ‘het grootste kartelonderzoek op de Duitse biermarkt ooit’. De Telegraaf meldt in het artikel dat het onderzoek volgens Warsteiner al in de eerste helft van 2012 werd begonnen. Krombacher bevestigde de berichtgeving eveneens, maar gaf verder geen commentaar.

Ook de brouwers van onder andere de biermerken Holsten, Becks, Erdinger en Bitburger worden volgens Focus onder de loep genomen door het Bundeskartellamt.

KHN in Nederland

In Nederland trekt Koninklijke Horeca Nederland (KHN) ten strijde tegen de positie van de vier grootste brouwers van Nederland: Heineken, Grolsch, Bavaria en AB InBev. Volgens de belangenorganisatie zit de biermarkt op slot en om dat aan te tonen, liet het inmiddels diverse onderzoeken uitvoeren.

KHN-directeur Lodewijk van der Grinten liet vorig jaar augustus voor de camera van MissetHoreca.nl weten dat de Nederlandse Mededingsautoriteit nodig is als marktmeester om de biermarkt van het slot te halen.

In juni 2012 liet de belangenorganisatie al weten dat het de vier brouwers heeft gedagvaard, omdat het van de rechter bevestigd wil hebben dat Heineken, Grolsch, Bavaria en AB InBev een kartel hebben gevormd en daarmee onrechtmatig hebben gehandeld. De dagvaarding is uitgebracht tegen april 2013.

Heineken en Grolsch

Het leidde tot verschillende reacties van de brouwers. CEO Tom Verhaegen van Grolsch liet in een reactie weten de benadering van KHN wel heel negatief te vinden. ‘Partners horen eerst met elkaar te spreken alvorens naar de media te gaan’, aldus de topman. ‘KHN benadert het wel heel negatief.’

Voor Heineken was de dagvaarding reden om de samenwerking met KHN stop te zetten per 31 december van dit jaar. ‘Het is toch een beetje gek om een strategisch partnerschap te hebben met een partij die je dagvaardt’, verklaarde Heineken-woordvoerder Hans Sjouke Koopal dat besluit tegenover MissetHoreca.nl.

Met het strategisch partnerschap was volgens beide partijen een bedrag gemoeid van ongeveer €20.000 per jaar.

Reageer op dit artikel