nieuws

Opmars van kleine Amsterdamse koffiebars met buurtfunctie

Café

Kleine, hippe koffiezaken die een sterke buurtfunctie hebben, zijn in opkomst in Amsterdam. Zo signaleert Misset Horeca in haar bijlage Misset Extra Koffie & Thee die op 29 maart verschijnt.

Opmars van kleine Amsterdamse koffiebars met buurtfunctie

De Amsterdamse koffiebars met buurtfunctie worden ook wel community bars genoemd. Buurtbewoners en lokale hipsters komen er om aan de leestafel een krantje te lezen, om hun sociale contacten te onderhouden of een kop koffie te drinken. Steeds vaker gaan onafhankelijke ondernemers aan de slag met een dergelijk koffieconcept. Voorbeelden zijn Coffee@last,Coffee Bru, Koko Coffee & Design, Trakteren en de winnaar van de eerste Koffie Top 100 van Misset Horeca: De Koffie Salon.


Onderbuikgevoel

Deze koffiezaken met buurtfunctie vormen een nieuwe tegenhanger van de koffieketens als Kaldi, Bagels & Beans en Coffee Company. Volgens Jeroen Veldkamp van Coffee Lab doen de uitbaters van de nieuwe koffie communitybars alles op onderbuikgevoel. ‘Ze schenken koffie zoals ze dat zelf het leukst vinden.’
Veldkamp vindt dat zowel de ketens als de nieuwe generatie koffiebars naast elkaar kunnen bestaan en van elkaar kunnen leren. ‘Ketens kijken naar sympathieke oplossingen zoals recyclebare en eenvoudig te bedrukken koffiebekers, de kleine bars kunnen van de ketens leren op het gebied van inkoop en personeelsbeleid.’


Trendtour

In Misset Extra Koffie & Thee die op 29 maart verschijnt als bijlage van Misset Horeca, is een trendtour langs tien opvallende koffiebars in Amsterdam te vinden.

Reageer op dit artikel