nieuws

SCAE wil erkenning barista als koffievakman

Café

De Stichting Speciality Coffee Association of Europe (SCAE) streeft ernaar dat de barista wordt erkend als koffievakman. Zo laat SCAE-bestuurslid Jan Schuitemaker weten in Misset Extra Koffie & Thee.

SCAE wil erkenning barista als koffievakman

Goede koffie maken is een vak waarvoor kennis en vaardigheid nodig zijn, vindt SCAE-bestuurslid Jan Schuitemaker. ‘Ons doel is dat de barista erkend wordt als koffievakman zoals de sommelier dat is voor wijn.’ Schuitemaker is koffiebrander bij zijn bedrijf CoffeeXperts. Voor SCAE Nederland is hij naast bestuurder eveneens nationaal coördinator trainingen en wedstrijden. SCAE Nederland organiseert verschillende koffiewedstrijden.

Certificaten
Om de barista erkend te krijgen als koffievakman, benadrukt Schuitemaker het belang van het trainen van horecamedewerkers. SCAE heeft daartoe gestandaardiseerde trainingen die ze zelf organiseren, examineren en certificeren. Deelnemers kunnen na afloop van de cursus certificaten ontvangen op niveau Level 1, Level 2, brewmaster en het Coffee Diploma of Master. Deze SCAE-certificaten worden in heel Europa erkend.

Licentie
De meeste SCAE-trainers zijn vaak voormalige wedstrijdbaristi of –juryleden. Vanaf 2014 is voor deze trainers een licentie verplicht.
Ondernemers kunnen door de SCAE-certificaten zien welk kennisniveau medewerkers hebben. Verder kan hij bij vacatures aangeven welk niveau barista hij zoekt.

Reageer op dit artikel