nieuws

Steeds meer jongeren met alcoholvergiftiging

Café

Een toenemend aantal jongeren belandt op de Spoedeisende Hulp met een alcoholvergiftiging. In 2011 noteerden de ziekenhuizen 3100 gevallen. Een jaar eerder waren dat er nog 2300.

Steeds meer jongeren met alcoholvergiftiging

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid is geschrokken van de cijfers, waarover het KRO-programma Brandpunt zondagavond 10 maart berichtte.

Forse stijging

Van 2007 tot 2010 bleef het aantal alcoholvergiftigingen redelijk stabiel, maar de laatste jaren laten een forse stijging zien. Vooral jongens tussen de vijftien en negentien jaar gaan zich te buiten aan grote hoeveelheden alcohol. In deze categorie doet zich grootste stijging voor.

Jonger dan vijftien

Gemiddeld komen elk jaar zo’n 2500 jongeren met een alcoholvergiftiging op de Spoedeisende Hulp terecht. Een op de tien jongeren is jonger dan vijftien jaar. Bijna de helft (43 procent) is tussen de vijftien en twintig jaar.

Verhoging leeftijd

De Tweede Kamer ging afgelopen week akkoord met een verhoging van de leeftijd waarop jongeren alcohol mogen drinken van zestien naar achttien jaar.

De recente cijfers bewijzen de noodzaak van deze verhoging, zegt staatssecretaris Van Rijn in Brandpunt. ‘Alcohol onder de achttien is niet normaal, naar die nieuwe sociale norm moeten we toe’, aldus Van Rijn.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel