nieuws

‘Veel te weinig rookcontroleurs

Café

Er zijn veel te weinig controleurs om het rookverbod in de horeca te handhaven. Ruim zeventig procent van de stemmers op de stelling van MissetHoreca.nl vindt dat het er meer dan 500 zouden moeten zijn. In werkelijkheid heeft de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit maar 140 horeca-inspecteurs in dienst. Zij moeten naast het rookverbod ook nog eens zaken als brandveiligheid en hygiëne controleren.

‘Veel te weinig rookcontroleurs

Het is opvallend dat zeventig procent van de stemmers op Misset Horeca aangeeft dat er meer dan 500 rookcontroleurs nodig zijn om het rookverbod te handhaven. De branche zegt hiermee dat het huidige aantal daadwerkelijke inspecteurs absoluut ontoereikend is om het rookverbod te handhaven.

Rookverbod

Vijftien procent denkt dat het rookverbod te handhaven is met minder dan honderd controleurs. Zes procent kiest voor de optie 100 tot 200 inspecteurs en negen procent denkt dat 250 tot 500 handhavers voldoende is. In totaal zijn 137 stemmen uitgebracht op de stelling ‘Hoeveel controleurs zijn nodig om het rookverbod te handhaven.’

Controle bij één op de twintig

In 2012 is slechts bij een op de twintig horecabedrijven gecontroleerd of er gerookt werd. ‘De pakkans voor kroegeigenaren is zo klein dat ze rustig weer de asbakken op tafel zetten,’ vertelde een voormalig inspecteur van de NVWA in februari. Uit een eerdere stelling van Misset Horeca bleek dat dat een meerderheid van de ondernemers zijn eigen rookbeleid bepaalt.

Over ongeveer 1,5 jaar krijgt de Nederlandse horeca weer een algeheel rookverbod zonder uitzonderingen voor kleine kroegjes zonder personeel. Carla Dik van de ChristenUnie zette het rookverbod weer op de politieke agenda. Volgens haar werkt ‘een klein beetje verbod niet. In de ene na de andere zaak wordt weer gerookt en gemeenten hebben geen mensen om goed te controleren. Het is tijd voor een totaalpakket: of je staat roken toe in de horeca of je verbiedt het in de hele horeca.’ Voor een adequate handhaving zal de NVWA dan wel meer horeca-inspecties moeten gaan uitvoeren.

Reageer op dit artikel