nieuws

Bierbrouwers: ‘Zorgen over winning schaliegas

Café

Belangenvereniging Nederlandse Brouwers mengt zich in de discussie over de winning van schaliegas. De bierbrouwers zijn tegen zolang niet is bewezen dat het Nederlandse grondwater onaangetast blijft en omarmen de zorgen van waterleidingbedrijf Vitens.

Bierbrouwers: ‘Zorgen over winning schaliegas

De Nederlandse Brouwers, de overkoepelende organisatie die de belangen behartigt van acht in Nederland gevestigde bierbrouwerijen, is tegen de winning van schaliegas zolang niet is bewezen dat het Nederlandse grondwater onaangetast blijft, zo schrijft Trouw op de website.

Nederlandse brouwers

Trouw citeert Taco Juriaanse van Nederlandse Brouwers. Hij noemt de bescherming van het grondwater een absolute prioriteit en geeft aan sceptisch te zijn over de winning van schaliegas zolang niet is bewezen dat het geen verontreiniging van het grondwater tot gevolg zal hebben.’

Vereniging Frisdranken

In ongeveer dezelfde bewoordingen laat de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters en Sappen (FWS) zich uit in het artikel. Bij het FWS zijn onder andere de grote spelers Coca-Cola, Pepsico, Hero, FrieslandCampina en Danone aangesloten.

Vitens

De uitspraken van de bierbrouwers en frisdrankfabrikanten zijn een steun in de rug voor Vitens. Het waterleidingbedrijf waarschuwde dat bij boringen naar schaliegas de Nederlandse drinkwatervoorraden onherstelbaar beschadigd kunnen raken.

Het debat over de winning van schaliegas moet nog plaatsvinden in de Tweede Kamer.

Reageer op dit artikel