nieuws

Douwe Egberts weer in buitenlandse handen

Café

Na amper een jaar genoteerd te zijn geweest aan de beurs in Amsterdam, valt Douwe Egberts (voluit DE Master Blenders 1753) hoogstwaarschijnlijk opnieuw in buitenlandse handen. De Duitse investeringsmaatschappij Joh. A. Benckiser (JAB) kondigde vrijdag 12 april een bod aan van €12,50 per aandeel, ofwel €7,5 miljard in totaal, op het koffie- en theebedrijf.

Douwe Egberts weer in buitenlandse handen

Het hoofdkantoor van DE blijft in Nederland en alle productiefaciliteiten in Nederland blijven operationeel, meldde het bedrijf. De periode waarin aandeelhouders hun stukken kunnen aanbieden, begint naar verwachting nog dit kwartaal. JAB zal het bod gestand doen als minimaal 95 procent van de aandelen is aangemeld.

Beursgang

Vorige maand werd al bekend dat over een bod gesproken werd. De uiteindelijke biedprijs is iets lager uitgevallen dan DE destijds aangaf, maar analisten reageerden desondanks dik tevreden. Bij de beursgang in juli vorig jaar werd de waarde van het bedrijf nog geschat op €4 miljard.

De marktvorsers verwachten geen rivaliserend bod. Zelf gaf het bedrijf aan dat niet met andere partijen is onderhandeld.

Topman Jan Bennink

Volgens topman Jan Bennink gaat DE onder de vleugels van JAB de basis vormen voor wat één van ’s werelds leidende koffie- en theebedrijven moet worden. Het investeringsvehikel van de steenrijke Duitse ondernemersfamilie Reimann heeft al meerderheidsbelangen in de Amerikaanse koffieketens Peet’s Coffee & Tea en Caribou Coffee.

Zelf wordt Bennink ook niet armer van de overname. Hij bezit volgens de registers van de beurswaakhond AFM bijna 1 miljoen aandelen, en heeft toegezegd die onder het bod van JAB te zullen aanbieden.

Dat betekent dat zijn belang, als de overname doorgaat, hem een kleine €12,5 miljoen oplevert. Bennink incasseerde in 2007 al tientallen miljoenen door de overname van Numico, waar hij destijds topman was.

Sara Lee

DE werd vorig jaar afgesplitst van het Amerikaanse voedingsmiddelenconcern Sara Lee en in Amsterdam naar de beurs gebracht. Bennink werd toen president-commissaris, maar nam in december de dagelijkse leiding over van topman Michiel Herkemij, nadat die in ongenade was gevallen.

Er komt na de overname een nieuwe topman bij DE. Financieel directeur Michel Cup blijft op zijn post.

JAB wordt geleid door de Nederlander Bart Becht. Die werkte in de jaren 80 tegelijk met Bennink voor het Amerikaanse Procter & Gamble.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel