nieuws

Kroeg bant asbak na 70.000 euro rookboetes

Café

Café De Drie Uiltjes uit Groningen verbant met ingang van 1 mei de asbakken uit de zaak. De kroeg legde zich nooit neer bij het rookverbod in de horeca en liet gasten binnen gewoon doorroken. De kroeg kreeg hiervoor bijna 70.000 euro aan rookboetes. ‘Het is of sluiten of niet meer roken.

Kroeg bant asbak na 70.000 euro rookboetes

Via Facebook maakt De Drie Uiltjes bekend haar strijd tegen het rookverbod te staken. ‘Met tegenzin kondigen wij aan dat vanaf 1 mei in dit café niet meer gerookt mag worden,’ staat te lezen bij diverse foto’s van rokende gasten.

Uit navraag blijkt dat de rookboetes aanleiding zijn voor het besluit. Bedrijfsleider Jantien Westerman laat weten dat er al bijna  €70.000 aan boete is betaald. ‘De meest recente boete van €4.500 moet nog betaald worden, de rest is voldaan. Het was nu of sluiten, of de asbakken van tafel. Gasten vinden het jammer, maar hebben er wel begrip voor. Dit gaat ons anders de das om doen.’

Rooktuin

De Drie Uiltjes gaat de tuin ombouwen tot rooktuin. ‘We gaan de tuin opknappen en voorzien van heaters en hopen dat onze rokers daar een goede plek zullen vinden. Natuurlijk hopen we dat ze niet wegblijven, maar dat is afwachten. Ze zeggen van niet.’ Onder gasten loopt een wedstrijd wie het laatste sigaretje mag roken in De Drie Uiltjes op 30 april.

Eigenaar van De Drie Uiltjes in Groningen, Bert Crum, heeft zich sinds de invoering van het rookverbod in 2008, verzet tegen de maatregel. ‘Het werd een principekwestie. Crum vindt dat hij zelf mag bepalen of er in zijn kroeg gerookt wordt of niet. We moeten onze strijd nu helaas staken. De boetes zijn niet meer op te brengen’, aldus Westerman.

Vorige week liet de Groningse kroeg De Kachel nog aan Misset Horeca weten haar rookstrijd nooit te staken. Deze kroeg valt binnen de uitzonderingsregels voor kleine cafés zonder personeel.

Reageer op dit artikel