nieuws

Ophef over miljoenenbonus topman Heineken

Café

Op de aandeelhoudersvergadering van Heineken is donderdag 25 april ophef ontstaan over het voornemen van de raad van commissarissen om topman Jean-François van Boxmeer twee buitengewone bonussen toe te kennen. 20 procent van de vertegenwoordigde aandeelhouders stemde tegen, maar uiteindelijk kwam topman Van Boxmeer €4 miljoen rijker uit de vergadering.

Ophef over miljoenenbonus topman Heineken

Van Boxmeer krijgt een bonus van €2,5 miljoen voor de ingewikkelde overname van APB en nog eens een zogenoemde retentiebonus van €1,5 miljoen in aandelen, die hem moet stimuleren om langer bij de onderneming te blijven. De laatste beloning kan hij overigens pas over enkele jaren in contanten omzetten.

Overname

Onder meer de Nederlandse pensioenuitvoerders APG, PGGM en MN Services keerden zich tegen de beloningen.

Een woordvoerster vroeg zich af waarom Van Boxmeer extra beloond wordt voor een overname die binnen de strategie past en dus ook binnen de gewone werkzaamheden van een bestuurder valt. Ook moest volgens haar de komende jaren nog blijken of de overname succesvol zou zijn.

Ongepast

Daarnaast rezen er bezwaren tegen het uitgeven van dergelijke bonussen in economisch zware tijden. Een woordvoerder van de Vereniging voor Effectenbezitters (VEB) noemde het ‘ongepast, zeker in deze maatschappelijke context’, om een bonus uit te betalen ‘voor niks anders dan op de post blijven zitten’.

Mijlpaal

De raad van commissarissen wees op de uitzonderlijke prestatie van de topman in de afgelopen jaren, waarbij niet alleen de winst, maar ook de koers van het aandeel Heineken flink is gestegen. De overname van APB werd daarnaast ‘een historische mijlpaal’ genoemd.

De raad kreeg bijval van een van de aanwezige aandeelhouders, die erop wees dat de beloning van de Heinekentop in vergelijking met het inkomen van de topmannen van andere grote internationale bierbrouwers ‘erg laag’ is.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel