nieuws

Omzet horeca in eerste kwartaal gedaald

Café

De Nederlandse horeca heeft het eerste kwartaal 1,7 procent minder omgezet dan een jaar eerder. Het is voor het eerst in bijna 3 jaar dat de omzet voor de gehele branche daalt. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag. Restaurants boekten een omzetplusje van 1 procent volgens het CBS.

Omzet horeca in eerste kwartaal gedaald

Het CBS bracht donderdagochtend negatief nieuws naar buiten. De Nederlandse horeca heeft het eerste kwartaal 1,7 procent minder omgezet dan een jaar eerder. Het is voor het eerst in bijna 3 jaar dat de omzet voor de gehele branche daalt.

De prijzen in de horeca lagen in het eerste kwartaal 2,1 procent hoger dan in de vergelijkbare periode in 2012. Dat was echter bij lange na niet voldoende om de volumedaling van 3,7 procent te compenseren. Vooral cafés hadden het erg moeilijk.

Evenals in de voorgaande drie kwartalen was de krimp bij cafés het grootst. De omzet was in het eerste kwartaal ruim 6 procent lager dan een jaar eerder, het volume bijna 10 procent lager. Consumpties in cafés werden, mede door belastingverhogende maatregelen, gemiddeld 3,8 procent duurder. Binnen de horeca was de prijsstijging bij cafés hiermee het grootst.

Restaurants een plusje

In tegenstelling tot hotels, cafés en cafetaria’s boekten restaurants wel omzetgroei. De omzet in het eerste kwartaal was bijna 1 procent hoger dan een jaar eerder. Het volume daalde met 0,6 procent. Dit is voor restaurants de eerste volumedaling in twee jaar tijd. De omzet van cafetaria’s nam in het eerste kwartaal met ruim 3 procent af bij een volumedaling van ruim 5 procent.

Bron: CBS

Reageer op dit artikel