nieuws

Peter van der Arend: ‘Klein glas past bij genieten

Café

Caféondernemer Peter van der Arend serveert in zijn Amsterdamse cafés alle zware bieren in een glas van 25cl. ‘Het gaat niet om volume maar om genieten en daar passen kleine glazen bij’, aldus de eigenaar van top 100-café ’t Arendsnest en de Beer Temple. ‘Wij trainen ons personeel op het signaleren van biermisbruik.

Peter van der Arend: ‘Klein glas past bij genieten

De twee cafés van Peter van der Arend, die deelnam aan een paneldiscussie tijdens het PINT-congres Bewust Bier in Den Haag op vrijdag 24 mei, zijn bekend om hun ruime aanbod speciaalbieren. Een markt die volgens onderzoeken groeit en bloeit, maar die zich ook kenmerkt door het relatief grote aanbod aan bieren met een hoog alcoholpercentage.

Alcohol en drugs

Daarom is Van der Arend heel erg alert op biermisbruik, zo vertelt hij in een video-interview met Misset Horeca. Zijn medewerkers worden getraind ervoor te zorgen dat gasten niet te veel drinken.

‘Omdat mijn zaken in Amsterdam zitten, is het ook nodig in te kunnen spelen op drugsgebruik. En dan met name het blowen. We letten goed op toeristen, want (voor het eerst) blowen en drank gaan niet goed samen.’

Kleinere glazen

In de cafés van Van der Arend worden maar twee soorten glazen gebruikt: 15 en 25 cl. ‘Alle bieren met een hoog alcoholpercentage serveren we in 15cl-glazen. Het gaat niet om het volume maar om genieten en daar passen kleinere maatjes bij.’

De ondernemer is om die reden ook van mening dat zware bieren die in een fles worden geserveerd ook die inhoudsmaat van 15 cl zouden moeten hebben.

Stamcafé

Door de huidige (economische) omstandigheden heeft Van der Arend het idee dat het echte stamcafé langzaam aan het verdwijnen is. ‘Ik heb veel vaste gasten die minder frequent komen, maar als ze er zijn echt kiezen voor een avondje speciaalbier drinken. Inclusief lekkere kazen en worsten.’

Smaak

‘Of ik een biertip heb voor de komende periode? Bieren die licht zijn als het gaat om het alcoholpercentage, maar die wel heel veel smaak hebben. Een mooie frisse IPA laag in alcohol bijvoorbeeld. Bieren waarvan gasten kunnen genieten op het terras, maar die het ook mogelijk maken om prettig naar huis te lopen of te fietsen.’

Reageer op dit artikel