nieuws

‘Betere controle op alcohol aan jeugd nodig

Café

Als het aan staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) ligt, gaan gemeenten strenger optreden tegen horecagelegenheden en winkels die toch alcohol verkopen aan jeugd. Van Rijn roept gemeenten, die sinds 1 januari verantwoordelijk zijn voor handhaving van de Drank- en Horecawet, op om een tandje bij te zetten.

‘Betere controle op alcohol aan jeugd nodig

De bewindsman vindt het normaal om voor je 18e geen alcohol te drinken. ‘Dat is de sociale norm waar we met zijn allen naar toe moeten’, meent Van Rijn die wel vindt dat dat hand in hand moet gaan met een goede naleving van de regels door supermarkten en horeca.

‘En daar valt op dit moment nog het nodige op af te dingen. Ik roep gemeenten op om door te pakken met al hun wettelijke verantwoordelijkheden en mogelijkheden en in de bres te springen voor de gezondheid van hun jonge inwoners’, zei hij tijdens een congres over lokaal alcoholbeleid.

Vergunning café schorsen

Volgens de staatssecretaris kunnen gemeenten veel van elkaar leren en hoeft niemand het wiel uit te vinden. Een burgemeester kan bijvoorbeeld een winkel die binnen een jaar drie keer in de fout is gegaan, sluiten of de vergunning van een café schorsen.

Alcohol in openbare ruimte

Jongeren onder de 16 jaar zijn sinds 1 januari 2013 strafbaar als ze in de openbare ruimte alcohol bij zich hebben. Vanaf 1 januari 2014 wordt 18 jaar de nieuwe minimumleeftijd voor alcohol (en tabak) en mogen jeugdigen onder de 18 jaar geen alcohol meer kopen in winkels en horecagelegenheden.

Reageer op dit artikel