nieuws

Wijnprobleem cafés oplossen met proeverij

Café

Cafés doen nog steeds te weinig met wijn.’ Directeur Jan van Lissum van de The Wine & Food Association concludeerde na het Nederlands Wine & Food Festival 2013 in Amsterdam wederom dat dit segment ‘een probleempje blijft’. ‘Ik nodig ondernemers uit voor een proeverij met vijftig wijnen die weinig kosten en dan gaan de ogen open.

Wijnprobleem cafés oplossen met proeverij

Dat de kwaliteit van wijn in menig café te wensen overlaat, is volgens directeur Jan van Lissum van The Wine & Food Association niet nieuw. ‘Dit speelt al vele jaren, de cafés blijven een probleempje. Daarbij opgemerkt dat er natuurlijk uitzonderingen zijn, maar die laat ik hier buiten beschouwing’, aldus Van Lissum in een video-interview met Misset Horeca.

Liever bier dan wijn

‘Waardoor het komt? Soms door de contracten met bierbrouwers die hun eigen wijnen hebben en soms door onwetendheid, een gebrek aan passie of een slechte verzorging van de wijnen’, aldus Van Lissum. ‘En soms heb ik het idee dat deze ondernemers lieven bier verkopen dan wijn vanwege het percentage.’

Het is volgens de directeur jammer dat in die cafés geen lekker glas wijn wordt geschonken, terwijl dat wel gemakkelijk is te realiseren. Van Lissum: ‘Bezoek een keer een serieuze proeverij of organiseer bijvoorbeeld een huiswijncontest. Ik weet alleen niet hoe erg deze mensen vastzitten aan hun leveranciers.’

Lekker niet ingewikkeld

‘Dit is bijna een oproep voor een proeverij, die ik gratis wil organiseren’, aldus Van Lissum. ‘Dan trekken we vijftig wijnen open die weinig kosten en heerlijk smaken. De ondernemers mogen hun eigen wijn meenemen voor een contra-expertise. Bij velen zullen de ogen opengaan. Er zijn genoeg caféhouders die in zijn voor het schenken van een goede wijn.’

Ingewikkeld hoeft het allemaal niet te zijn, aldus Van Lissum. ‘Lekker is lekker en daarbij speelt de prijs geen bepalende rol. Een wijn moet gewoon lekker zijn als je die als gast bestelt in een café. En dan maakt het niet uit of je daar pinda’s of een bitterbal bij eet.’

Van Lissum stelt daarentegen dat het aanbod in de kleine(re) restaurants en brasserieën in Nederland ‘heel mooi’ is. ‘Betaalbare wijnen waarop goed is nagedacht en die een serieuze productbehandeling krijgen.

Nederlands Wine & Food Festival

Op het jaarlijkse Nederlands Wine & Food Festival worden wijnen bekroond. De dertiende editie vond maandag 3 juni plaats in NH Barbizon Palace Amsterdam.

In de hoofdstad waren er prijzen voor de Beste Open Wijnen van het Jaar (voorheen Huiswijncompetitie), de Roséwijnen van het Jaar en Mousserend en Champagne van het Jaar.

Voor die laatste wedstrijd kwamen 600 procent meer inzendingen binnen. Van Lissum vertelde eerder al aan Misset Horeca dat hij hoopt dat dit de doorbraak is voor Nederland. ‘Want dat betekent dat we niet alleen meer bubbels drinken met een oliebol op oudjaarsavond.’

Reageer op dit artikel