nieuws

Alcoholvrij bier groeit door

Café

Steeds meer bierdrinkers kiezen voor alcoholvrij bier. Terwijl in 2012 ruim één op de drie wel eens voor alcoholvrij bier koos, doet nu 46 procent dit. De bierconsumptie verplaatst zich tevens steeds meer naar thuis. De helft drinkt zijn bier hier het vaakst. In 2010 deed 36 procent dit.

Alcoholvrij bier groeit door

De verdere groei van alcoholvrij bier en de toename van de thuisconsumptie blijkt uit het nationaal bieronderzoek dat Nederlandse Brouwers heeft laten uitvoeren onder meer dan 500 bierdrinkende Nederlanders.

Thuisdrinken in opmars

Opvallend is dat Nederlanders steeds vaker hun bier thuis consumeren. 49 procent drinkt zijn bier het vaakst thuis binnen. In 2010 deed ruim een op de drie dit (36 procent). Daarna volgt het binnen drinken bij horecagelegenheden (café, sportkantine, restaurant). Dat doet een op de vijf (19 procent).

Nederlandse bierdrinkers kiezen steeds vaker voor alcoholvrij bier. In 2013 geeft 46 procent van de bierdrinkers aan wel eens alcoholvrij bier te drinken tegenover 36 procent in 2012 en 28 procent in 2011. Geen alcohol willen drinken (54 procent) en geen alcohol mogen drinken (38 procent) zijn de belangrijkste motieven om te kiezen voor alcoholvrij.

Imago alcoholvrij bier

Het imago van alcoholvrij bier speelt maar voor een kleine minderheid een rol in de keuze om geen alcoholvrij bier te drinken (8 procent). Vrouwen drinken overigens vaker dan mannen alcoholvrij bier, maar de verschillen worden kleiner. In 2012 dronk 44 procent van de vrouwen en 30 procent van de mannen nog alcoholvrij. In 2013 zijn deze percentages respectievelijk 50 procent en 44 procent. Dat bierdrinkers alcoholvrij bier een steeds gangbaarder optie vinden blijkt ook uit het feit dat zes op de tien (63 procent) het (zeer) belangrijk vinden dat alcoholvrij bier tijdens evenementen wordt geschonken.

Pils nummer één

De meest favoriete bieren zijn nog altijd: pils, gevolgd door witbier, overig speciaal bier, bokbier en rosébier. Speciaal bier komt ook steeds meer onder de aandacht. Lokaal gebrouwen speciaal bier wordt het vaakst gekozen als de Nederlandse bierdrinker in Nederland op vakantie is of er een dagje op uit gaat. Hij drinkt het glas lokale bier dan meestal in een horecagelegenheid (75 procent).

Reageer op dit artikel