nieuws

Heineken verkoopt Fins onderdeel

Café

Heineken verkoopt zijn Finse onderdeel Hartwall aan het Deense Royal Unibrew. De twee partijen hebben daarover een bindende overeenkomst gesloten. De waarde van de transactie bedraagt circa €470 miljoen.

Heineken verkoopt Fins onderdeel

De verkoop van het Finse onderdeel is donderdag 11 juli bekendgemaakt door de brouwer. Hartwall bracht vorig jaar €300 miljoen aan omzet binnen en behaalde daarop een bedrijfsresultaat (ebitda) van €50 miljoen.

Hartwall

Het kwam in handen van de Nederlandse bierbrouwer door de acquisitie van het Britse bierconcern Scottish & Newcastle in 2008, waarbij Heineken samen optrok met Carlsberg. Het onderdeel stond al langer in de etalage.

Heineken verwacht de verkoop van Hartwall in het vierde kwartaal van dit jaar af te ronden, afhankelijk van onder meer toestemming van de mededingingsautoriteiten.

De opbrengst wordt gebruikt om de schuld af te bouwen. Het is de bedoeling dat de verhouding nettoschuld/ebitda eind 2014 is verlaagd tot onder de 2,5.

Unibrew

Heineken en Unibrew breiden daarnaast hun bestaande samenwerking uit. Het Deense bedrijf gaat de komende tien jaar onder licentie Heineken-bier brouwen voor Finland, Estland, Letland en Litouwen.

Op dit moment doet het bedrijf dat al voor de Deense markt, en is het distributeur van Heineken in de Baltische staten.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel