nieuws

Henk Westbroek wil macht bierbrouwers breken

Café

Zanger, presentator en horecaondernemer Henk Westbroek neemt het voortouw in de strijd van de horeca tegen de macht van bierbrouwers. ‘Het is bijna crimineel gedrag.’ Hij schakelt de politiek in. Westbroek heeft een conflict met Bavaria, de brouwer van wie hij al achttien jaar het pand huurt waarin zijn Utrechtse café-restaurant Stairway to Heaven zit.

Henk Westbroek wil macht bierbrouwers breken

Westbroek is eigenaar van café-restaurant Stairway to Heaven in Utrecht. Hij ligt al enige tijd in de clinch met pandeigenaar en toeleverancier Bavaria. Hij huurt al achttien jaar van Bavaria en is verplicht producten van de brouwer af te nemen. ‘Als het aan mij ligt, maken we een einde aan die macht,’ zegt Westbroek in het AD.

Hij was in gesprek met de brouwer over een bierkorting vanwege de crisis, maar de brouwer weigerde het aanbod schriftelijk vast te leggen. ‘Ze zeiden letterlijk: Zo doen wij geen zaken. Denk maar niet dat je Bavaria aankunt’.

Einde aan de macht

De prominente horecaondernemer wil dat er een einde komt aan de macht van de brouwers. ‘Het is bijna crimineel gedrag. In 2007 kregen de Nederlandse brouwerijen van eurocommissaris Neelie Kroes een boete van €273 miljoen vanwege kartelvorming. Nog steeds hebben ze het in de Nederlandse horeca voor het zeggen.’ Westbroek zegt dat SP-leider Emile Roemer inmiddels zijn steun heeft uitgesproken voor de actie. Hij hoopt ook op steun van D66, PvdA en VVD.

Bavaria

Bavaria zegt dat er al contact is geweest met Westbroek om de situatie op te lossen. Topman Peer Swinkels heeft toegezegd binnenkort met Westbroek om tafel te gaan. Woordvoerder Inge van der Heijden zegt dat uitbaters vrij zijn een pand te huren. Dat gebeurt altijd uit vrije wil.’

#iksteunjos #iksteunhenk

In navolging van de publieke steun die Jos de Winter ontving tijdens zijn conflict met Heineken, is er ook rondom Henk Westbroek de nodige actie op twitter ontstaan. Onder #iksteunhenk wordt volop getwittert over de kwestie. Er is ook een speciaal account @iksteunhenk aangemaakt.

Peer Swinkels

Ook Bavaria-topman @Peer_Swinkels mengt zich in deze discussie en tweet:’ Wordt net wakker gebeld over jouw zaak. Wij steunen jou ook! Laten we even bellen morgen voor een afspraak. Een andere tweet van hem: ‘ Ik kom dan samen met mijn nichtje even een biertje bij je drinken om de problemen met je zaak te bespreken.’ Over deze open communicatie krijgt Swinkels lof, Heineken bleef in het conflict met Jos de Winter op social media opmerkelijk stiller.

Reageer op dit artikel