nieuws

Stivoro vindt rookverbod in horeca mislukt

Café

De Stichting Volksgezondheid en Roken (Stivoro) noemt het rookverbod in de horeca mislukt. De organisatie is blij met de verdere aanscherping zoals staatssecretaris Van Rijn die wil, maar is wel bezorg dat dit niet genoeg zal zijn. ‘Als je nu een rookverbod instelt voor alle cafés, kun je niet verwachten dat het opeens gaat werken terwijl het verbod van 2008 eigenlijk al niet goed werkt’, aldus onderzoeker Gera Nagelhout van Stivoro tegen Omroep Gelderland.

Stivoro vindt rookverbod in horeca mislukt

Het rookverbod in de horeca is mislukt. Die uitspraak doet onderzoeker Gera Nagelhout van Stivoro tegenover Omroep Gelderland naar aanleiding van cijfers van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit.

Uit die gegevens blijkt dat in een derde van de cafés waar het rookverbod geldt vijf jaar na de invoering nog gewoon wordt gerookt. Voor kleine cafés zonder personeel is een uitzondering van kracht en is roken sinds 2010 weer toegestaan.

Kwestie van lange adem

Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid is voor een (verdere) aanscherping van de regels en wil het roken in kleine cafés vanaf 1 juli 2014 weer verbieden. Volgens hem is het streven naar een rookvrije horeca een kwestie van lange adem.

Weinig vertrouwen

Onderzoeker Nagelhout van Stivoro laat aan Omroep Gelderland weten weinig vertrouwen te hebben in die verdere aanscherping. In het artikel zegt zij het rookverbod sinds 2008 eigenlijk al niet goed werkt.

‘Als je nu dus een rookverbod instelt voor alle cafés, dan kun je niet verwachten dat het opeens wel gaat werken’, aldus de onderzoeker in het artikel.

Reageer op dit artikel