nieuws

Zo komt de Terras Top 100 tot stand

Café

De Terras Top 100 van Misset Horeca komt tot stand op basis van diverse criteria. Deelnemers moeten in ieder geval beschikken over minimaal dertig stoelen, ze moeten minstens een jaar open zijn en de terrasomzet moet boven de drempel van 500 euro per week liggen.

Zo komt de Terras Top 100 tot stand

De Terras Top 100 van 2013 is op 1 juli bekendgemaakt op het winnende terras van vorig jaar; Restaurant Eemlust in Baarn. De nieuwe top 100 werd daar gepresenteerd door Erik van Muiswinkel. Dit jaar schreven zich ruim zeshonderd bedrijven in. Zij moeten allemaal minstens een jaar in bedrijf zijn, minimaal dertig zitplaatsen hebben op het terras en minimaal 500 euro per week omzetten op hun terras. Daarnaast is het een voorwaarde voor deelnemende terrassen dat de mogelijkheid aanwezig is om alleen iets te drinken op het terras.

Beoordeling mystery guest

Bij inschrijving geven deelnemers hun omzetcijfers en andere kengetallen op, plus een motivatie om deel te nemen. Op basis van deze gegevens zijn 250 terrassen geselecteerd die allemaal zijn bezocht door een mystery guest van AQ Services.

Waar wordt op gelet?

Deze mystery guests beoordelen een terras op sfeer en ligging, verzorging van het terras, begroeting van de gasten, het opnemen van de bestelling, het uitserveren, de kwaliteit van de bestelling, het afrekenen en het afruimen.

De mystery guests kunnen daarnaast opmerkingen plaatsen over bijvoorbeeld schone bedrijfskleding, is lang haar opgestoken, of nagels van de bediening die al dan niet schoon zijn. Tenslotte wordt gelet op het schenken van Fris uit een Flesje. Hoewel de mystery guest hier wel op let, telt het niet mee in het eindoordeel. Het wel of niet gebruiken van het glazen horecaflesje is niet van invloed op de positie in de ranglijst.

De mystery guests maken zich niet bekend en rekenen alle bestellingen af. Ze bestellen altijd iets te drinken én iets te eten. Dit varieert van koffie en thee tot bier en wijn. Om te eten bestellen ze kleine gerechten: een tosti, een salade, een portie bitterballen, een broodje of een salade.

Lipton Ice Tea

De Terras Top 100 komt mede tot stand dankzij Lipton Ice Tea. Dit merk schenken is echter absoluut geen voorwaarde om opgenomen te worden in de ranglijst. Moederbedrijf Unilever heeft evenmin invloed op de samenstelling van de lijst.

Hoofdjury

Na de mystery visits gaat de hoofdjury op pad en rangschikt de top vijf van de Terras Top 100. De jury gaat in een persoonlijk gesprek met de ondernemer(s) dieper in op het terrasbeleid. Op training van het personeel, op de routing, assortiment en de visie waarmee op het terras wordt gewerkt.

De hoofdjury bestaat uit Martine Zuil, hoofdredacteur van Misset Horeca, Michael Simon, redacteur van Misset Horeca, Shirley Heins, business manager bij AQ Services, Marco Snoek van Spadel namens Fris Verdient een Flesje, Guido Demmers van Eemlust in Baarn (de winnaar van 2012) en Sander van Werkhoven, horecajournalist.

Bekijk hier de volledige ranglijst van de Misset Horeca Terras Top 100 van 2013 powered by Lipton Ice Tea.

Reageer op dit artikel