nieuws

Afname aantal cafés stagneert

Café

De afname van het aantal cafés stagneert. Tussen 2011 en 2012 nam het aantal cafés in ons land per saldo af met slecht 13, een procentuele daling van 0,1 procent. Van meldt Van Spronsen & Partners op basis van eigen onderzoek.

Afname aantal cafés stagneert

Nederland telt momenteel 9.291 cafés. In 2011 waren dit er nog 9.304. Er is duidelijk sprake van een stagnatie in het caféaanbod, concludeert Van Spronsen & Partners.

Het caféaanbod de afgelopen tien jaar is structureel afgenomen. Tussen 2003 en 2012 is het aantal cafés met bijna 15 procent gedaald van 10.904 naar 9.291. De sterkste daling deed zich voor tussen 2007 en 2009 toen bijna 600 cafés hun deuren moesten sluiten.

Het rookverbod van op 1 juli 2008 van kracht is gegaan, heeft volgens het onderzoek invloed gehad op de ontwikkeling van het caféaanbod. Vooral de kleinschalige cafébedrijven hebben het tussen de jaren 2009 en 2011 zwaar gehad. ‘Met name ondernemers die investeerden in rookruimten of die het rookverbod aan hun laars lapten, konden nog enigszins het hoofd boven water houden’, staat te lezen in het onderzoeksrapport.

Van Spronsen & Partners verwacht dat het komend jaar lastig wordt voor de cafésector. De belangrijkste bedreiging is volgens het bureau de huidige economische situatie. ‘Met name dorpscafés en bruine kroegen zullen mede door de problematiek van de bedrijfsopvolging en het gure economische klimaat in combinatie met de effecten van de overheidsmaatregelen opnieuw zwaar onder druk staan’.

Reageer op dit artikel