nieuws

Ondernemer moet drie jaar overuren uitbetalen

Café

Een horecaondernemer is door de Hoge Raad gedwongen om een medewerker drie jaar aan overuren uit te betalen. Volgens het contract van de medewerker zaten overuren in het basissalaris. Dit mag echter niet volgens de cao.

Ondernemer moet drie jaar overuren uitbetalen

Dit blijkt uit een uitspraak van de Hoge Raad in een zaak die een werknemer onlangs aanspande. Hij had een contract getekend waarin stond dat in zijn brutosalaris eventuele vergoeding van overuren inbegrepen was. In de horeca-cao staat echter dat de overuren uitbetaald dienen te worden en geen onderdeel mogen uitmaken van het vaste salaris. Dit schrijft Metro.

‘De werkgever verweerde zich nog door te stellen dat het personeelslid toch echt met volle verstand akkoord was gegaan met dat contract, maar dat was volgens de rechter niet van belang,’ zegt woordvoerder Claartje Albersen van FNV Horeca. ‘Die jongen kreeg in één keer drie jaar overwerk uitbetaald, plus een wettelijke verhoging.’

FNV-vrouw Albersen heeft geen idee hoeveel mensen een dergelijk contract hebben getekend. ‘Als mensen dat niet bij ons melden, weten we het niet. We mogen ervan uitgaan dat het niet al te vaak voorkomt, want is het is verboden volgens de cao. Maar ja, de horeca is wel een branche die het niet zo nauw neemt met de cao-afspraken. Wat we namelijk heel veel horen is dat overuren gewoon helemaal niet worden uitbetaald. Wat er ook in het contract staat.’

FNV Horeca startte eerder dit jaar met een proef waarbij werknemers hun contract kunnen laten checken.

Reageer op dit artikel